Glædeligt gensyn

Intet er næsten bedre end at få besøg af unge, vi tidligere har haft boende, om som nu klarer sig selv – og klarer sig godt.
Forleden, da vi afholdt vores årlige julemarked, fik vi besøg af Thomas, der flyttede fra Startskuddet for ca. et år siden. På billedet ser vi ham sammen med forstander Jørgen Aabye.

“Min mor og mormor troede nok ikke så meget på, at jeg kunne komme videre”, fortæller Thomas om den gang han kom til Startskuddet for ca. seks år siden. Efter nogle år på efterskole og husholdningsskole havde Thomas som 20-årig endnu ikke fået en folkeskoleeksamen. En lærer på husholdningsskolen mente, at Startskuddet ville være det rigtige, og Thomas flyttede til Masnedø i vores udslusningsafdeling.

STU og læreplads

“Jeg gik i gang med et STU-forløb på Startskuddets værksted i Mern, og efter nogen tid kom jeg i praktik på et byggemarked i Præstø”, fortæller Thomas. I løbet af STU’en tog han truckcertifikat og kørekort.

Arbejdet med træ viste sig at være det helt rigtige for ham, og Thomas tog grunduddannelsen som tømrer og derefter færdiguddannede han sig som byggemontagetekniker.

En måneds tid, inden den sidste eksamen flyttede Thomas efter ca. fem år på Startskuddet i egen lejlighed i Næstved. Mange andre unge havde måske ikke valgt at flytte “hjemmefra” kort tid inden en afgørende eksamen, men Thomas var klar til at stå på egne ben.

Skaffede selv sit job

Efter uddannelsen holdt Thomas kontakt med sit praktiksted og ejeren af virksomheden. For som han siger: “Det er vigtigt, at man viser initiativ, og at man holder ved.” Og det gav bonus. Thomas blev ansat i løntilskudsjob i seks måneder, og nu er han fastansat og har fået råd til en bil.

“Min mormor siger også, jeg har gjort hendes ord til skamme”, fortæller Thomas, der beviste over for sin familie, at selv om man er 20 år og ikke har nogen folkeskoleeksamen, så er der stadig muligheder for at få et liv, hvor man kan klare sig selv.

Thomas har taget nogle kæmpe skridt de seneste år, og når man spørger, hvad planen er nu, lyder svaret selvsikkert: “Nu skal jeg bare leve livet.